2022W0004

Winterwandelen langs de hunebedden

 Soort vakantie

Wandel

Aantal dagen

5

Aantal nachten

4

Aantal diners

1

Prijs p.p. vanaf

€ 349

VanTotActiviteit
16:0011:002 persoonskamer, incl. ontbijt in Hotel De Oringer Marke te Odoorn
19:0021:003 gangen diner in Hotel De Oringer Marke te Odoorn
11:0017:00U wandelt tijdens de wandelroute om Odoorn langs diverse hunebedden en grafheuvels. Door het Valtherbos richting Emmen komt u onderweg een onderduikershol van de Oorlogswinter in 1943 tegen. Tijdens de Oorlogswinter zaten onderduikers hier soms dagen vast en juist wanneer het gesneeuwd had kon men het onderduikershol niet verlaten omdat ieder spoor naar hun schuilplaats zou kunnen leiden… Dit betekend dat er dan soms dagen geen eten was. Het is zeker de moeite waard om dit goed bewaarde onderduikershol eens goed te bekijken. Eventueel kunt u deze wandelroute ook nog uitbreiden, dan komt u nog door de Emmer dennen. Wist u dat ze de Emmerdennen ook wel ‘Klein Zwitserland noemen’? Het is namelijk een prachtig bos met oude zandduinen. Het Haantje duin is met 31 meter boven NAP zelfs een van de hoogste toppen van de hele Hondsrug.
16:0011:002 persoonskamer, incl. ontbijt in Hotel De Oringer Marke te Odoorn
10:0018:00Bagagetransport van Odoorn (De Oringer Marke) naar Ees (Eeserhof)
11:0017:00Vandaag gaat de wandelroute van Odoorn naar Ees, u heeft de keuze uit wandelroutes met verschillende lengtes. Tijdens de winterse wandelroute loopt u via het 150 jaar oude Odoornerveen en het schapenpark langs het theehuis polshoogte. Dit is een gezellige tussenstop, waar u weer even kunt opwarmen met bijvoorbeeld een heerlijke kop warme chocolademelk! Naast het theehuis Poolshoogte staat bovenop de hoogste ‘berg’ in het bos de uitkijktoren, met een interessante geschiedenis. Als u verder wandelt richting Gees komt u ook langs de Beeldentuin Harwi, een gastvrije tussenstop met gratis entree. Bijna bij Ees aangekomen is er nog een heerlijk plekje om even op te warmen, namelijk Lucy’s Inn (High tea room/restaurant). Vannacht gaat u overnachten in Ees, Hotel Eeserhof.
16:0011:002 persoonskamer, incl. ontbijt in Hotel Eeserhof te Ees
19:0021:003 gangen diner in Hotel Eeserhof te Ees
11:0017:00Ook vandaag zijn er verschillende wandelroutes beschikbaar. De langste wandeling gaat langs het Boomkroonpad. Op het Boomkroonpad kunt u het bos van de Hondsrug eens op een heel andere manier bekijken: van boven! En op een koude winterse dag ziet het bos er kaal uit, maar is het zeker een leuke ervaring om tussen de toppen te lopen. Het Boomkroonpad hangt namelijk wel zo’n 25 meter hoog boven de grond en is ongeveer 125 meter lang. Ideaal voor een uitje met de kinderen, maar stiekem ook heel leuk voor volwassenen. Of volg het spoor van de hunebedbouwers tijdens de wandelroute van 14,9 kilometer rondom Borger. U wandelt over de Hondsrug en natuurlijk komt u veel hunebedden tegen, die er in de wintermaanden ook heel fascinerend uitzien. Maar u komt ook bossen, akkers weide, zand en heide en een kanaal met bruggen en stuwen tegen. Aan het einde van de route kunt u het grootste hunebed van Nederland aanschouwen. Hoe bijzonder is het dat zo’n 5000 jaar geleden mensen in staat waren om met zulke grote keien op deze manier een graf te bouwen. Overnachting is weer in Hotel Eeserhof in Ees.
16:0011:002 persoonskamer, incl. ontbijt in Hotel Eeserhof te Ees
10:0018:00Bagagetransport van Ees (Eeserhof) naar Odoorn (De Oringer Marke)
11:0017:00U wandelt langs een Pingo-ruïne. Pingoruïnes zijn de overblijfselen van een pingo als het ijs in de ondergrond smelt. Er ontstaat dan een ringvormige krater die wordt opgevuld met smeltwater. Dit meertje kan vervolgens in een warmere tijd weer opgevuld worden met organisch materiaal als gevolg van plantengroei. In de loop der tijd vormt zich uit dit organisch materiaal veen. Later is dat veen er door de mens uit gehaald om te gebruiken als brandstof. Hierdoor werd de vorm van de pingo's weer zichtbaar als ronde meertjes in het landschap. En wie weet heeft het zelfs hard genoeg gevroren, dat u een stap kunt zetten op deze Pingoruïnes. Vlak voor Odoorn wandelt u nog langs de grafheuvel Eppies Bargie (Eppiesbergje). Je kunt hem niet missen. Er groeien eikenbomen op. In 1937 heeft prof. Van Giffen Eppiesbergje letterlijk tot op de bodem onderzocht. De heuvel stamt oorspronkelijk uit circa 2500 v.Chr. De steentijd eindigde en de bronstijd kwam. De heuvel bleef in gebruik als begraafplaats. De heuvel werd opgehoogd en er kwamen een krans van stenen en een greppel omheen te liggen. Na 1200 v.Chr. stopte men met het begraven van de overledenen en ging men voortaan zijn doden cremeren. In het Eppiesbergje zijn ook enkele urnen uit die tijd gevonden. Archeologen ontdekten dat rond de heuvel een groot urnenveld moet hebben gelegen.

 

Wandel in de winter over de uitgestrekte heide en de bossen van de Hondsrug. De Hondsrug is een langgerekte zandrug die loopt van Emmen tot Groningen en is ontstaan tijdens een van de 18 ijstijden duizenden jaren geleden. Juist in de winter kunt u zich misschien een beetje voorstellen hoe het hier in de ijstijd geweest zou zijn. In Drenthe zijn er op dit moment nog 52 hunebedden te vinden en de meeste hiervan vindt u op de Hondsrug. Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland en zijn gebouwd van zwerfkeien die in de ijstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. De keien waren in het verleden niet zichtbaar, want ze waren bedekt met zand en graszoden. Tijdens deze reis verkent u het gedeelte tussen Ees en Odoorn. Mooie routes brengen u langs de vele grafheuvels, hunebedden, vennetjes, uitgestrekte heidenvelden. Vergeet u zich trouwens niet lekker warm aan te kleden en warme schoenen aan te doen tijdens deze winterse wandelroutes?

Dag 1 Aankomst in Ees

U reist op eigen gelegenheid naar het eerste hotel in Ees. Een bezoek aan het veenpark in Bargercompascuum of het Wildlands Adventure Zoo wordt bijzonder aanbevolen. 

 

Dag 2 Van Ees naar Zuidlaren (ca 56 km)

In het Hunebedcentrum in Borger kunt u  ervaren hoe de hunebedbouwers duizenden jaren geleden leefden en woonden. Direct naast het Hunebedcentrum ligt het grootste hunebed van Nederland. De benodigde stenen (tot 20.000 kilo per stuk) zijn zonder moderne werktuigen vervoerd en gebruikt voor de bouw van de hunebedden. Later op de dag fietst u over het voormalig Kamp Westerbork. Vanuit dit kamp zijn ruim 100.000 mensen, voornamelijk Joden, afgevoerd naar de vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibor.

Voordat u in Zuidlaren aankomst voor uw overnachting fietst u door het Nationaal Park Drentsche Aa. Het Drentsche Aa landschap ontstond vele duizenden jaren geleden door een samenwerking van natuur en mens. Het is het best bewaarde beekdallandschap van West-Europa. Hier vindt u de meeste prehistorische monumenten van ons land bij elkaar.

Dag 3 van Zuidlaren naar Odoorn (ca 57 km)

Op het Balloërveld geniet u van de unieke overwegende heide en vergraste heidebegroeiing en veenmeertjes, dennenbos en her en der kleine zandverstuivingen.  Ook zijn hier grafheuvels en middeleeuwse karresporen te zien. De schaapskudde van Ballo (met liefst 400 Drentse heideschapen) is de grootste van Drenthe.  Bij Drouwen kunt u over een stalen constructie door de boomtoppen wandelen en het bos eens vanuit een totaal andere hoek bewonderen. Daarna komt u op een fietsafstand van circa 6 kilometer een vijftal hunebedden tegen. In het hunebedcentrum verteld men u het hele verhaal van het bouwen en het wonen en leven van hun bouwers. Op de uitkijktoren Poolshoogte heeft u een uniek uitzicht heeft over de prachtige omgeving. In Odoorn bij Hotel De Oringer Marke, direct naast de 13e eeuwse Margarethakerk, waarvan een deel van de muren is opgetrokken van zwerfstenen die mogelijk afkomstig zijn van Hunebedden.

Dag 4 Van Odoorn naar Coevorden (ca 55 km)

Direct nadat u op de fiets bent gestapt komt u langs het Eppiesbargje. Daarna gaat u door de Valther- en Emmerdennen naar Emmen. Een klein stukje door het moderne winkelcentrum en langs Adventure Zoo Wildlands  vervolgt u de route naar Nieuw Amsterdam. Vincent van Gogh heeft hier aan het einde van de 19e eeuw een tijdje gewoond en gewerkt. In een oude rietgedekte Saksische boerderij in Schoonebeek  kun je de zandstrooikunst bewonderen. Ook is hier een expositie van de NAM over het historie van de winning van aardolie en -gas in deze omgeving. Een bezoekje aan het kasteel van Coevorden, dat in gebruik is als restaurant en het het stedelijk museum zijn zeker aan te bevelen.  

Dag 5 Van Coevorden naar Ees (ca 60 km)

De molens van het prachtige brinkdorp Dalen vormen aan het begin van uw fietsdag het decor. In het dorpje Gees kunt u genieten van het beschermd dorpsgezicht en de fraaie beeldentuin. Via de Mepper dennen fietst u vervolgens naar het monumentendorp Orvelte, “het Oerdorp” van Drenthe. Aan het einde van de dag fietst u door de prachtige staatsbossen van Schoonloo en Exloo naar het dorp Ees. Aan het einde van de route heeft u nog even de mogelijkheid van een prachtig uitzicht te genieten en een laatste stop in te lassen bij uitkijktoren en terras-restaurant Poolshoogte. Eenmaal in Ees aangekomen is het helaas al weer tijd voor uw thuisreis.

Hotel Eeserhof in Ees

Brinkhotel in Zuidlaren

Hotel De Oringer Marke in Odoorn 

Hotel Talens in Coevorden

dag ontbijt lunch diner
1 nee nee ja
2 ja nee nee
3 ja nee nee
4 ja nee nee
5 ja nee nee
Maandag Dinsdag  Woensdag  Donderdag  Vrijdag Zaterdag  Zondag 

 

 

Prijzen per persoon op basis van 2 personen in een 2-persoonskamer

Van t/m  Verkoopprijs
1 oktober 31 oktober € 339,00
1 november 31 maart € 329,00
1 april 30 april € 379,00

 

Prijzen per persoon op basis van 1 persoon op een 1-persoonskamer

Van t/m Verkoopprijs
1 oktober 31 oktober
1 november 31 maart € 
1 april 30 april € 

 

Genoemde prijzen zijn inclusief:
– Genoemde overnachtingen
– Genoemde maaltijden
– Bagagetransporten tussen de overnachtingslocaties

 

Maar helaas exclusief:
– Niet genoemde maaltijden & drankjes
– Entrees
– Toeristenbelasting (ca. 2,50 euro per persoon per nacht ter plaatse af te rekenen bij de accommodatie)

Commissie 10% (+21% BTW) dus 12,1% van de verkoopprijs

In de “promotiepot” 5% van de verkoopprijs.